The flagship estate wine, 2010 Monteverro, is absolutely stunning. The blend is Cabernet Sauvignon (45%), Cabernet Franc, Merlot and Petit Verdot. Vineyards are located on a soft incline at the foot of Capalbio facing the glimmering Tyrrhenian Sea. The enormity of this wine cannot be exaggerated: Dark fruit, chocolate and spice make for a rich and opulent first impression. The excellence of the 2010 vintage is on full display thanks to the integrity of the fruit, the supple richness of the mouthfeel and the tangy sweetness of the finish. Monteverro is a relatively new estate that shows enormous promise. Anticipated maturity: 2015-2025.
Wine Spectator 2016 (92 Punkte)
Spicy aromas lead to rich, concentrated flavors of blackberry, plum, leather and vanilla. A coating of dusty tannins caps the fresh, long finish. Needs grilled meats. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot and Petit Verdot. Best from 2018 through 2027. 1,400 cases made.–BS
Vinous Antonio Galloni 2015 (93 Punkte)
The flagship 2012 Monteverro is quite expressive from the get-go. Mocha, plums, espresso, sweet herbs and licorice all open up nicely. Dark, pliant and expressive, the 2012 offers plenty of Maremma generosity in a mid-weight, polished style that holds considerable appeal. This is another strong showing from the team at Monteverro.
Monteverro:
Der Regen ist im Winter sehr wichtig um die Wasserreserven aufzufüllen – dieses Jahr war jedoch für Monteverro der
bisher trockenste Winter. In der Toskana regnete es zwischen Oktober 2011 und März 2012 weniger als 250 mm (die
durchschnittliche Regenmenge liegt bei circa 600 mm). Der trockene Boden erwärmte sich schneller und die Blüte fand
relativ früh um den 28. März statt. Wenig Niederschläge im Frühjahr führten zu weniger und kleineren Beeren; auch die
Durchschnittstemperatur war niedriger, so dass die Reben weniger Wasser über die Blätter verdunsteten. Im Sommer
regnete es kaum, die Temperaturen waren gemäßigt. Ein relativ schneller Reifungsprozess brachte eine schöne Balance
zwischen Säure und Frucht mit sich. Den Merlot ernteten wir zwischen dem 21. und 30. August. 50 mm Regen am 2. und 4.
September ließ die Tannine von Cabernet Sauvignon und Petit Verdot sehr weich werden – ein Glück im Unglück!