There are probably around seven casks of the 2009 L'Extravagant de Doisy-Daene, although that may decrease a little after racking. An equal blend of Semillon and Sauvignon, it delivers a record 220gms residual sugar and yet still exudes astounding minerality and precision, with touches of clear honey, frangipane and cold wet stones. The palate is full-bodied with a mellifluous texture, perfect acidity to slice through that rich botrytized fruit, stunning balance, citrus peel, apricot, Clementine, lemon curd and a hint of ginger. With awesome length, leaving that tingling sensation akin to Szechuan pepper, this wine truly lives up to its name.
Wine Spectator 2010 (98-100 Punkte)
This is rich and concentrated, with crème brûlée and apple crumble on the nose and palate. Full-bodied and very sweet. Thick and powerful. Layered and massive. Score range: 95-98 -JS
René Gabriel (19 Punkte)
50 % Sémillon, 50 % Sauvignon Blanc. 235 Gramm Restzucker. 4200 halbe Flaschen totale Produktion. Mitteldunkles Gelb, somit recht intensiv, leuchtender Rand. Bombiges Bouquet nicht breit, sondern mit einem gebündeltem Power, viel weisser Pfirsich, Mirabellen, Akazienhonig, weisser Pfeffer, parfümierte Botrytis. Im Gaumen ein gewaltiges Süsspaket, mollige Zunge, das Extrakt fliesst wie Melasse über die Zunge, völlig komplex und sensationell ausgelegt. Ein dicker Barsac der zu den besonderen Nektars gehört, für Süssweinbèen, denen der normale Restzuckergehalt eines Barsac/Sauternes nicht ausreicht. Seine richtige Grösse wird er wohl erst in 20 Jahren zeigen können.