The Château Léoville-Barton 2014 is a blend of 83% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot and 2% Cabernet Franc picked between 25 September and 8 October and matured in 60% new oak. This is clearly richer and more opulent than the Langoa Barton with small dark cherries, a touch of boysenberry and cedar, more immediate than its “little sister”. The palate is sweet and sappy in the mouth with concentrated black fruit, hints of liquorice coming through on the finish that fans out with a bit of brio. It does not quite possess the clinical precision of Léoville Las-Cases, but there is certainly a lot of substance and length here. Lilian Barton can rightly be proud of this. Tasted on three occasions.
Wine Spectator 2014 (92-95 Punkte)
Mouthfilling from the start, with lovely plum sauce, steeped fig and blackberry coulis flavors, lined with warm ganache notes and carried by ample but polished tannins. Features a tarry edge at the end, but maintains a rather polished feel overall. A lovely wine, once again
René Gabriel (19 Punkte)
83 % Cabernet Sauvignon, 15 % Merlot, 2 % Cabernet Franc. 60 % neues Holz. Mit 38 Hektoliter pro Hektare wieder eine eher kleinere Ernte. Verkostung auf dem Château: Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Dunkelbeeriger Nasenansatz; Heidelbeeren, Cassis und Brombeeren. Im zweiten Ansatz dunkle Edelhölzer und eine schöne, akzentuierte Cabernetaromatik zeigend. Im Gaumen schon fast seidige Tannine aufweisend, dem entsprechend ist die Adstringenz royal und sehr harmonisch, im gebündelten Finale hält das Aroma lange an. Ein grosser Charme-Barton! Ich habe ihn an der grossen Degustation der Vin de Crus auf Gaffelière noch einmal mit vielen anderen Saint Juliens direkt verglichen. Er verdient seine grosse Note ganz sicher!
James Suckling 2015 (92-93 Punkte)
A very fine and linear Barton with bright raspberries and cherries. Full body, ultra-fine tannins and a long, beautiful finish. Sleek and racy