Wine Advocate Robert Parker 2013 (98+ Punkte)
Only 49% of the production made it into the 2010 Mouton Rothschild, which has a strikingly beautiful label by Jeffrey Koons. This is a truly great wine, with a very high percentage of Cabernet Sauvignon (94%) and the other 6% Merlot. At 13.9% natural alcohol, Mouton’s director, Philippe Dhalluin, has clearly produced another 50- to 60-year wine that has a chance at perfection in about 15 years time, when I suspect this wine will be rounding into drinking condition. It is dense, rich and full-bodied, with the classic Mouton creme de cassis, forest floor, licorice and floral notes, but also some blueberry and hints of subtle espresso and mulberry. The wine has more minerality and precision than the rich, extravagantly opulent 2009, and while that may please some, others will have their patience tested as they wait and wait for this compelling Mouton Rothschild to hit full maturity.
Wine Spectator 2013 (98 Punkte)
This strides in with distinction, starting off with a showy but integrated layer of espresso-infused toast, followed by plush tiers of crushed currant, plum and blackberry fruit interspersed with cocoa and well-roasted cedar notes. The long, tobacco- and loam-filled finish shows lots of heft, but stays polished. An impressive display of unadulterated, muscular Cabernet Sauvignon. Best from 2020 through 2045. –JM
René Gabriel (19 Punkte)
94 % Cabernet Sauvignon, 6 % Merlot. 49 % Grand Vin, ca. 14 Volumenprozent 34 hl/ha. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Florales Bouquet, Brombeerstauden, Heidelbeerranken, Lakritze und Cassis, zeigt dabei auch eine schöne, ziemlich tiefgründige Würze. Homogener Gaumenfluss, alles ist schon sehr fein verpackt, veloursartige Textur, samtene Tannine, dunkle Röstnoten im Untergrund. Feminine Eleganz mit genialem Rückaroma. Grosser, aber auch beruhigender Mouton. Vielleicht ist das, wie bei vielen anderen Weinen dieses schwer einschätzenden Jahrganges, in 10 Jahren ganz anders.
Beim Rausgehen traf ich auf den technischen Direktor Philippe Dhalluin und fragte warum es kein Cabernet Franc in der Assemblage von Mouton mehr gebe? "Schon seit dem Jahrgang 2006 verwende ich keinen Cabernet Franc mehr für Mouton. Für sich alleine degustiert, sind diese Lots zwar immer sehr gut, aber sobald wir ihn der Assemblage versuchen beizumischen, hat man das Gefühl, dass der Wein in seiner Konzentration nachlässt. Momentan sind leider auch keine Petit Verdots mehr drin. Wir mussten diese ersetzen und haben auch welche neu angepflanzt. Wenn diese wieder genügend Potential aufweisen, dann benutzen wir diesen wieder als Joker!„